• Register
Start  //  Kastelen  //  Kasteel Schaesberg  //  Het gebouw  //  Beschrijvingen  //  Beschrijving Jongen 1950

Het gebouw

1950
[0001] (blz. 26 tm28) Jongen schrijft in 1950: 
"Jonker Johan was in 1552 gehuwd met Agnes van Eijnatten. Zij bracht mee ten huwelijk 1200 Rijnlandse goudguldens en na de dood van haar vader zou ze nog 1300 goudguldens erven. ...
Dit rijke huwelijk en de erfenis van de zijde van Strijthagen stelde jonker Johan in staat een nieuw kasteel, naar de eisen en de smaak van de tijd, te bouwen. De tijd, waarin bij de bouw van kastelen alles aan de verdediging ondergeschikt gemaakt werd, was voorbij. Thans was de eerste eis voor een kasteel een deftig en aangenaam verblijf te vormen, dat uitdrukking gaf aan de voornaamheid en de welstand van de bewoner. Zo verrees dan in Renaissance-stijl het impossant gebouw, waarvan thans nog slechts een troosteloze ruïne over is, maar dat destijds zijn gelijke niet had in de verre omtrek. Uiterlijk was het een stijlvol geheel, verlevendigd door afwisseling van natuur- en baksteen en versierd met een gebeeldhouwde fries op de hoogte van de daklijst. Het inwendige van het gebouw beantwoordde aan het uiterlijk: twaalf gebeeldhouwde schouwen getuigden van kunstzin en rijkdom.
Wie thans een bezoek aan de ruïne brengt, kan zich moeilijk voorstellen, dat deze plaats opgevuld met brokstukken van muren en gewelven, waartussen vlier, doornstruiken en allerlei planten groeien, eens het belangrijkste centrum der streek vormde, waar alles wat voornaam en invloedrijk was, samenkwam voor zakelijke en feestelijke gelegenheden. Wat niet van zelf is ingestort, is vernield. Amerikaanse soldaten hebben het laatste overblijfsel van waarde, 't hardstenen poortje, verbrijzeld. Zelfs de gevelsteen, met de wapens van Schaesberg-Eijnatten, die de bouwheer liet aanbrengen, zijn verdwenen."
Powered by Bullraider.com
Scroll Up