• Register
Start  //  Herinneringen  //  Kasteel Schaesberg als inspiratiebron

Herinneringen

Kasteel Schaesberg is in de loop der tijden voor velen een inspiratiebron geweest tot verschillende vormen van creativiteit. Denk bijvoorbeeld aan tekeningen, voorwerpen, gedichten, schilderijen etc.
In deze rubriek wil ik u graag deelgenoot maken van deze uitingen van creativiteit waarbij kasteel Schaesberg een rol heeft gespeeld. Heeft u voorbeelden van creativiteit of bent u zelf door kasteel Schaesberg geïnspireerd, laat het me weten door een foto, afschrift of anderszins en ik zal deze hieronder een plaatsje geven.


Op 11 maart 1978 wordt in de rubriek Eigenwijks van het Dagblad De Limburger een gedicht gepubliceerd van Nic Bout. Bij het gedicht is een foto uit de Kastelenserie Zuid Limburg nr. 25 (uitgegeven voor de Restauratiestichting Limburg) van de voorhoeve van kasteel Schaesberg afgedrukt:

Kastiël Sjaasberg

Bey Meezebrook sjtong e kastiël -
dat woar neet mieë zoeë gans intakt.
Dat hantse doew - inkele joare truuk -
finaal mit d'r gronk geliek gemakt.

An restauratie dach me neet -
dat gong bey sommige veùl tewiet.
En op zieëkere daag doew woare vier -
dat oad kastiël vuur ummer kwiet.

Huuj is 't ing herinnering -
en zient ing foto in de krant.
Van e kastiël in volle glorie -
wat ins as dat van Sjassberg sjtong bekant.


Op zaterdag 19 juli 1986 verschijnt wederom een gedicht van Nic Bout met betrekking tot kasteel Schaesberg in het Dagblad De Limburger. Dit keer vergezeld van een tekening van Pierre Delnoy van de voorhoeve kasteel Schaesberg:

't Versjtank

Doa - tussje Heële - Sjaasberg in
sjtong ee kastieël - praktiesj intakt.
Hat de gemeente toentertied -
geweun mit d'r gronk geliek gemakt.

Vuur restauratie woar gee gelt -
gong de gemeente veùlste wiet.
En - op 'ne daag - dat weet ich nog -
woare vieër dat sjoeën kastieël doa kwiet.

Get reste sjtunt nog uuëvereind -
dat bietje hontse loate sjtoa.
Woar nuuëdig vuur de wieëtensjap!! -
die hont veùl ongerzeuk gedoa.

Joa joa - doë toere sjteet d'r nog -
inne bouwvaal - graat 'ne rotte tank.
Deë hat 't riek veùl gelt gekost!! -
woa hont de luuj toch 't versjtank?

Overgenomen van de site http://www.ichkalplat.nl/ :
Nic Bout
: Met zijn gitaar bracht Nic Bout zijn teksten al zingend onder het publiek. Hij is een bekend Heerlens dichter die een reeks gedichten in het Heerlens dialect wekelijks publiceerde in de rubriek Eigenwij(k)s.
De meeste van deze versen zijn gebundeld en uitgegeven als boek “Heemwieë noa Limburg”, uitgegeven in 1981 door Drukkerij Van Hooren. Zijn vriend Pierre Delnoy maakte bij elk gedicht ene pentekening.
Een tweede bundel “Dinke aan Limburg”, wederom met tekeningen van Pierre Delnoy, verscheen in 1988, uitgegeven door Coenen b.v. te Simpelveld.
De bekende carnavalsschlagers van de Klumpkes Blumkes, “Tuutebulles” en “Heële, Heële” zijn door Nic Bout geschreven.
Nic Bout werd geboren in Spekholzerheide in 1926 en werkte als sleper in de Oranje Nassau mijn te Heerlerheide. Na een opleiding werd hij jeugdleider bij de Ondergrondse Vak School.
Zijn dochter Nicolien heeft het schrijftalent van haar vader overgenomen. Zij schrijft wekelijks in de WeekendGezet en runt een eigen schrijfbureau.

En van de site http://www.vijlen.net/ :
Pierre Delnoy werd op 11 juni 1929 geboren in Vijlen. Een geboren en getogen Vijlenaar met een lange staat van dienst in de schilderkunsten. (nog heden werkt Pierre in het thermenmuseum als illustrator).

Zeer bekend zijn zijn pentekeningen en olievergdoeken van landschappen, vakwerkhuizen en sneeuwlandschappen en plattelandselementen. Vele van zijn tekeningen verschenen op kalenders (DSM, ZOL), kranten en boeken.

Powered by Bullraider.com
Scroll Up